20 лютого 2016 р.

Рідна мова в рідній школі!

 
"Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема!",- писав Володимир Сосюра. І це дійсно істинна правда, тому що допоки існує українська мова, існуватиме й українська нація.
      Міжнародний день рідної мови — свято, яке відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року.
    Історія цього свята має, на жаль, трагічне начало. 1952 року в Бангладеші влада жорстоко придушила мирну демонстрацію населення, яке виступало проти заборони в країні бенгальської мови. З того часу  цей день відзначають у країні як день мучеників за рідну мову. За пропозицією Бангладеш ЮНЕСКО проголосило 21 лютого 2000 року першим Міжнародним днем рідної мови.
    Це свято стало дуже символічним для нас - українців, адже саме сьогодні ми можемо відчути себе частинкою свого великого народу.
    Наша рідна мова пройшла великий шлях розвитку і становлення. Зачинателем українського народного слова був Іван Котляревський, а Тарас Шевченко уставив його у коштовний вінець. І хоча багато українських митців мали б більше визнання, якби вони не писали на "малоросийском наречии", проте, якщо ти справжній українець, ти ніколи не відцураєшся батьківської мови.
    На жаль, наша держава переживає зараз нелегкі часи, проте ми маємо пам"ятати нашу рідну домівку, де ми народилися, де ми зростали, де нам мати співала колискові пісні, де ми навчилися розмовляти українською, рідною мовою. І як написано в Повісті минулих літ:
"Да луче єсть на своєй землі костью лечі, інелі на чуже славну бити".
    Замглайську школу також не оминуло  це свято. До Дня рідної мови учні підготували стінгазету з влучними висловами про рідну мову. Також, за традицією, було проведено літературно-музичну святкову лінійку, на якій учні декламували вірші українських поетів про рідну мову та співали про неї пісні.
    Ми маємо пам"ятати, що мова - це оберег нації, саме вона підтримує свідомість національної єдності, любов до Батьківщини, пошану до себе.











Немає коментарів:

Дописати коментар